onsdag 22 januari 2014

Kola cookies & Nutella bullar



Ni vet sånna där dagar då man inte borde gått upp? Allting går fel, och huvudet måste jag glömt någon annan stans..... Åker till Ica affären för att handla lite saker som fattas hemma inför bakningen idag... Svänger in på parkeringen, stänger av bilen... faaaaaaaan... plånkan! Jaha, bara att köra hem igen... Iväg till affären igen och handlar allt... kommer hem... och kommer precis på att jag glömt köpa det viktigaste. Dajmen till mina cookies. För bövelen... man blir ju så trött på sig själv *slår mig hårt upprepade gånger i skallen och hoppas skiten hoppar igång igen*

Men... fick ihop ett gäng andra cookies så länge...
Löjligt goda :-)

Kola cookies

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/4 burk karamelliserad mjölk

Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Dela i tolv bitar, rulla till bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och forma en skål i mitten av varje kaka. Lägg en liten klick karamelliserad mjölk i urgröpningen. Grädda i 175 gr varmluft i ca 15 minuter. Låt svalna.

Recept från Bakverkochfikastunder






 Nutella bullar

50 gram jäst för söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
ca 1,3-1,5 liter vetemjöl special (jag använder alltid Manitoba Cream)
Fyllning : Nutella & smör 
Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker

Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)
Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i, sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .
Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor.
 Kavla ut degen och bred med smör och rikligt med Nutella. Det gick åt 3/4 burk för mig...
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugnen på 225grader i ca 8-10 minuter.
Nomnomnom :-)

Recept från Jennys matblogg Damernas värld

❥ P

3 kommentarer:

  1. Ja du, ibland blir man riktigt trött på sig själv :-)

    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket gott du har bakat! Vad duktig du är! Vissa dagar skulle man bara stanna kvar i sängen istället för att gå upp! Hoppas det känns bättre idag! KRAM

    SvaraRadera
  3. Sluta läskas, vi ska ju vara nyttiga nu;) hi hi:) Kramis snäckan!

    SvaraRadera